Inschrijven nieuwsbrief Uitschrijven nieuwsbrief Algemene leveringsvoorwaarden Klachtenprocedure
keurmerk keurmerk
zoek

Workshop


Mindfulness bij volwassenen met autisme | Driedaagse workshop

Deze driedaagse workshop werd in het voorjaar van 2016 beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 8,9!

  

Ondanks de toegenomen kennis over autisme bij volwassenen, is er nog weinig bekend over passende behandeling. Doorgaans worden interventies vooral gericht op het veranderen van de omgeving, maar slechts weinig op technieken die volwassenen met autisme zelf kunnen gebruiken om hun lijdensdruk te verminderen.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mindfulness-based stress reduction mensen met autisme helpt om gedachten los te laten, minder somberheidsklachten te ervaren en om beter lichamelijke en psychische grenzen aan te voelen. Tijdens de training leren zij actief hun aandacht richten op verschillende focussen (zoals de ademhaling en het lichaam) en leren zij hoe en waar zij de meditatietechnieken kunnen toepassen.
Mensen met autisme verwerken informatie op hun eigen specifieke manier en zijn vaak gevoelig voor prikkels (zie ook de criteria van autisme in de DSM-5). Hierdoor is het van belang dat zij de mindfulnesstechnieken op een passende manier aangeboden krijgen.
Bij de GGz in Eindhoven is een mindfulness protocol ontwikkeld dat passend is bij volwassenen met autisme. Hierbij is rekening gehouden met de verschillende kenmerken van autisme, zoals het letterlijk nemen van de taal en de behoefte aan structuur, duidelijkheid en visuele ondersteuning.
Tijdens de driedaagse workshop komen de verschillende mindfulnesstechnieken aan bod en wordt besproken hoe deze aangeboden kunnen worden aan volwassenen met autisme. Door de cursisten wordt zelf geoefend met (het aanbieden van) de meditatietechnieken en wordt geoefend met het beantwoorden van vragen van cursisten. Bij deze workshop is het van belang dat de deelnemers ervaring hebben met volwassenen met autisme, evenals ervaring/affiniteit met mindfulness, meditatie of yoga.